Lastik Ömrü Nasıl Uzatılır?

Lastik ömrü , ürünün saklama ve kullanım koşullarından büyük ölçüde etkilenmektedir. Lastik bileşiğinde bulunan kimyasallar, bu koşullara göre değişkenlik göstererek; lastiğin ilk günkü performans özelliklerini kaybetmesine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra; dişleri aşınan lastiklerin de değiştirilmesi gerekmektedir. JATMA, bu nedenle; aşınmayı yavaşlatmak ve lastik kullanım ömrünü uzatmak için sürücülere bir takım önerilerde bulunuyor. Öncelikle; araca ve mevsime en uygun lastikleri kullanılması gerekiyor. Daha sonra ise lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve lastik bakım işlemlerinin yapılması önem taşıyor. Rot balans ayarlarının yapılması, lastiğin düzensiz aşınmasının önlenmesi ve uzun süre kullanılabilmesi için önemli. JATMA , 5000 km’de bir rot balans ayarlarının yaptırılması gerektiğini söylüyor.

Lastik Ömrü Ne Kadardır?

JATMA , yaptığı açıklamada; lastik, kullanılmamış olsa da maksimum raf ömrünün 10 yıl olduğunu belirtiyor. Lastiklerin diş derinliği yeterli de olsa; üründe hasar bulunmasa dahi üretiminin üzerinden 10 yıl geçmiş lastiklerin kullanılmaması gerekiyor. Lastik ömrü , raf ve kullanım ömrü olarak ikiye ayrılıyor. Raf ömrü, ürünlerin saklama koşullarına bağlı olarak 8-10 yıl arasında değişkenlik gösteriyor. Lastik kullanım ömrü ise araca takıldığı günden itibaren lastiğin kullanılabileceği ortalama süreyi belirtiyor. Bu süre, ortalama 4 ila 6 yıl olarak kabul ediliyor.

Daha Uzun Lastik Ömrü için Ne Yapılmalı?

JATMA , sürücülere araçlarının kullanım kılavuzlarında yer alan önerilere uymalarını tavsiye ediyor. Bunun yanı sıra; lastiklerin her gün kontrol edilmesi lastik ömrü açısından önem taşıyor. Yola çıkmadan önce mutlaka; lastiklere yabancı bir maddenin sıkışıp sıkışmadığı, basıncın azalıp azalmadığı, lastik yüzeyinde herhangi bir hasar olup olmadığı kontrol edilmeli. Herhangi bir sorunla karşılaşan araç sahibinin yetkili servislerden destek alması önem taşıyor. Bunun yanı sıra; aracın yük kapasitesi ve lastiğin yük endeksine uygun miktarda yük taşınması gerekiyor. Araca aşırı yükleme yapılması, lastiğin aşınmasına ve lastik ömrünün önemli ölçüde kısalmasına sebep olabiliyor. Buna ek olarak lastiğin hız endeksinin üzerinde bir hızla ilerlemek de ürüne zarar veriyor.

Lastik Basıncı Ne Zaman Ölçülür ?

JATMA , yedek lastikler dâhil olmak üzere lastiklerin basıncının ayda en az bir kez ölçülmesi gerektiğini belirtiyor. Araç üreticisinin önerdiği doğru lastik basıncı ile sürüş yapmak sadece lastik ömrü açısından değil performans açısından da büyük önem taşıyor. Buna ek olarak; en doğru sonucu almak için basınç ölçümünün sabah erken saatlerde; lastikler çalışmamış ve dolayısıyla ısınmamışken yapılması gerekiyor.

Lastikte Düzensiz Aşınma Problemi

Lastiğin bir bölümünün diğerinden daha fazla aşınmış olması, lastiğinizin düzensiz aşındığını göstermektedir. Düzensiz aşınma probleminin önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınmaması durumunda lastik ömrü , önemli ölçüde kısalacaktır. JATMA ,bu problemin önüne geçmek için; balans ayarlarının düzenli olarak yaptırılması; lastiklerin doğru basınçta kullanılması, aşırı hızdan ve ağır yükler taşımaktan kaçınılması gerektiğini belirtiyor.

You may also like...