Otomobil Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalı?

Otomobil Lastik Hava Basıncı Kaç Olmalı?

Doğru otomobil lastik hava basıncı, araç modeline göre değişkenlik göstermektedir. Sürüş güvenliği, performans ve tasarruf için her zaman üreticilerin tavsiye ettiği basınç ile sürüş yapılmalıdır. Önerilen otomobil lastik basıncı değerleri, araçlarda torpido gözü içinde, şoför kapısının bulunduğu bölgede veya benzin deposu kapağı içerisinde bulunabilen metal etiketlerde yazmaktadır. Aynı zamanda; otomobil kataloglarında da bu değerler yazılmaktadır.

Otomobil Lastik Hava Basıncı Yanlış Olursa Ne Olur?

Otomobil lastik hava basıncı yanlış ise hem lastik ömrü hem de yol tutuş performansı tehlikeye girmektedir. Aynı zamanda basınç doğru olmadığında ortaya çıkan en büyük problemlerden biri düzensiz lastik aşınması sorunudur. Lastik dişlerinin düzensiz aşınması, lastik ömrünün kısalmasına neden olduğu gibi yol tutuşunu da düşürmektedir. Yanlış otomobil lastik basıncı sonucunda lastiğin patlama riski de artmakta aynı zamanda daha fazla yakıt tüketilmektedir.

Otomobil Lastik Hava Basıncı Yüksek Olursa Ne Olur?

Otomobil lastik hava basıncı değerlerinin tavsiye edilenden daha yüksek olması, lastik sırt merkezinin daha çok aşınmasına neden olabilmektedir. Düzensiz aşınmanın bir türü olan bu durum, merkezi aşınma olarak adlandırılmaktadır. Tavsiye edilenden yüksek otomobil lastik basıncı, özellikle virajlı yollarda yol tutuşunun azalması ile sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte direksiyon hâkimiyeti de tehlikeye girmektedir.

Otomobil Lastik Basıncı Düşük Olursa Ne Olur?

Tavsiye edilenden düşük otomobil lastik hava basıncı, lastiğin aşırı ısınmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı; lastik dişleri daha hızlı aşınmakta ve yakıt tüketimi artmaktadır. Lastiğin aşırı ısınması, ürünün hasar görmesi ile birlikte patlamasına sebep olabilmektedir. Lastiklerin olması gerekenden daha düşük lastik basıncı ile kullanılması, omuz kısmındaki dişlerin sırt merkezindeki dişlerden daha fazla aşınmasına neden olmaktadır. Bu da yine merkezi aşınmada olduğu gibi manevra kabiliyetini etkileyen bir faktördür. Lastiğin direksiyon hareketlerine doğru şekilde karşılık verememesi ile direksiyon hâkimiyeti önemli ölçüde azalmaktadır. Bundan dolayı; üreticiler, en az ayda bir kez otomobil lastik hava basıncı kontrolü yapılmasını tavsiye etmektedir. Aynı zamanda; lastiğin performansında bir değişim fark edildiğinde de basınç kontrol edilmelidir.

You may also like...